При гастроезофагеална рефлуксна болест е препоръчително да се спазва хранителен режим, който

...
При гастроезофагеална рефлуксна болест е препоръчително да се спазва хранителен режим, който
Коментари Харесай

Как да се храним, когато страдаме от киселини?

При  гастроезофагеална рефлуксна болест  е целесъобразно да се съблюдава хранителен режим, който да противодейства на учестените регургитации по посока на  хранопровода . По този метод ще се обезпечи облекчение на признаците, които включват възприятие за парене зад гръдната кост, гадене и коремна болежка. От основно значение е избягването на дразнещи и мазни храни и включването в  диетата  на храни, чието  храносмилане  е улеснено. Някои храни утежняват недоволствата при  рефлукс , защото водят до нараснало раздразнение или до наднормено тегло, което е обвързвано с нараснало абдоминално налягане. Ето за какво е значимо да заобикаляме следните храни:
Мазни храни;Рафинирани храни;Алкохол;Газирани питиета. Прочетете още
Храните, които водят до раздразнение на лигавицата на храносмилателния тракт влошават  киселините , болката, паренето зад гръдната кост и повишават  възпалението . С цел да се защищити лигавицата на хранопровода и да се избегне регургитацията на стомашните сокове с нападателно деяние е целесъобразно да се заобикалят следните храни:
Кафе, даже безкофеиново;Чай;Газирани напитки;Шоколад;Алкохол;Домати;Цитруси и цитрусови сокове;Подправки;Продукти, съдържащи мента.
Подуването на корема  и метеоризмът - съществуването на газове в червата се дължи на нараснали ферментационни процеси в  червата . Те утежняват в допълнение рефлукса, защото усилват налягането в коремната празнина. Ферментацията настава при консумация на някои типове въглехидрати:
Разтворими фибри;Сорбитол;Фруктоза.
Диетата, богата на  мазнини , е обвързвана с висок риск от развиване на  рефлукс . Мазнините водят до нарушавания и промени в тонуса на долния езофагеален сфинктер, защото се изисква дълго време за тяхното храносмилане и те се задържат по-продължително в стомаха. При рефлукс е значимо да се употребяват повече храни, които имат улеснено храносмилане и пазят лигавицата на храносмилателни тракт. Хранителния режим, богат на микронутриенти и  фибри  допринася за възстановяване на качеството на живот на пациентите.

Балансираното хранене  е значимо да включва източници на протеини, които подтикват производството на гастрин - хормон, който благоприятства поддържането на тонуса на долния езофагеален сфинктер и предотвратява рефлукса. Ценни източници на протеин са:
Пилешко месо без кожа;Риба;Морски дарове;Млечни продукти;Растително мляко;Обезмаслени сирена;Варива;Тофу.
Фибрите  са значими за предварителна защита на  констипацията - запек  и появяването на газове, които усилват налягането в коремната празнина. Също по този начин,  Омега-3 мастните киселини  имат значимо значение за намаление на  възпалението  и отбрана на лигавицата на хранопровода от раздразнение. Полезни източници на Омега-3 са:
Ленено масло;Рапично масло;Зехтин;Ядкови масла;Орехи и бадеми;Ленено семе и чиа;Сьомга;Пъстърва;Скумрия;Херинга;Сардини;Авокадо.
Източник: Puls.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР